SCHENKINGEN ONDERWIJS NIEUWS ONTSTAAN CONTACT

Ontstaan


Het ontstaan van het museum

In 2015, bij de herdenking van 70 jaar bevrijding van Oldebroek, is het plan opgevat om ook in Oldebroek een museum(pje) te beginnen.

Sinds 2009 waren we (Lies en Beerd Bovendorp) in het bezit van een Willys MB jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Zelf hadden we al wat kisten en jerrycans gekocht om de ruimte rond de jeep wat 'aan te kleden' en we hadden uit de familie ook al wat documenten en bonnen. In die tijd kregen we ook de eerste voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog.
In 2015 is besloten om een advertentie in de krant te zetten. Daar werd dit opgepikt en we kregen een stuk in de krant wat opgesteld werd door een journalist. Het gevolg was dat we een heel aantal voorwerpen en documenten mochten ontvangen.

Het doel is het verzamelen, eventueel in bruikleen nemen, van zaken uit de periode 1940 - 1945 (hier wordt 40-45 genoemd, maar eigenlijk is het vanaf de mobilisatie op 28 augustus 1939), uit de gemeente Oldebroek en wijde omgeving (mag natuurlijk ook elders uit Nederland komen) en het verzamelde te bewaren, te onderhouden en tentoon te stellen voor publiek.
Op de Noordoost Veluwe zijn in de jaren 1940 tot en met 1945 Nederlandse, Engelse, Canadese en Duitse militairen geweest en wellicht ook nog militairen van andere nationaliteiten. Daarnaast politie, marechaussee, N.B.S. en plaatselijke groepen.
Verder zijn er vliegtuigen neergestort en een vliegende bom in Oosterwolde, en zijn er door heel Oldebroek allerlei bommen gevallen. Heel bekend is natuurlijk de overval op het Distributiekantoor aan de Zuiderzeestraatweg in Wezep, ook in Elburg is in dezelfde periode een overval op het distributiekantoor geweest. Het zou jammer zijn al die zaken uit de WO2 periode, die hierdoor mogelijk nog ergens op een zolder of in een schuur liggen, daar te laten liggen en deze niet voor een breed publiek toegankelijk te maken.

In augustus 2016 is begonnen met de bouw van het musseum. Na een heel aantal tegenslagen was het in de winter van 2017/2018 zover dat met het binnenwerk van het museum kon worden gestart. Na afbouw en schilderwerk kon eindeljk de inrichting starten. Uiteindelijk is het toch gelukt om de opening, die gepland stond voor april 2017, op 18 april 2018 te laten plaatsvinden.

Het is 18 april 2018, niet zomaar een datum, het is 73 jaar geleden dat Oldebroek offcieel is bevrijd. Het was ook de datum waarop onze collectie eindelijk werd geopend. Burgemeester Bakker van Oldebroek heeft destijds doorgegeven dat Oldebroek op op 18 april 1945 officieel is bevrijd.
Op 17 april hebben de Binnenlandse Strijdkrachten de laatste Duitsers die zich ophielden op landgoed IJsselvliedt overmeesterd. De Canadezen en met met hen een eenheid van de Britse Polar Bears kwamen op 19 april 1945 van een aantal zijden Oldebroek binnen. Daar getuigd onder andere een foto met en Canadees op een motor van, deze was van de 48 Highlanders. In Oldebroek reden onder andere een tank een een brencarrier over de Zuiderzeestraatweg. In Wezep kwam zelfs een hele colonne met bevrijders door het dorp.

18 April 2018 was het dan zover, na een paar jaar bouwen en inrichten kon dan eindelijk de openingshandeling worden verricht. Hiervoor was burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek uitgenodigd die welwillend zijn medewerking verleende. Naast een aantal genodigden waren er een aantal leden van de Veluwegroep van de KTR die hun medewerking verleenden door een aantal voertuigen in de straat te zetten.

                                                                

Contact

Email
Stuur een email
Telefoon
06 - 125 50 415
Adres
Hortensiastraat 7, 8091 VB Wezep
© Copyright Oldebroek4045