SCHENKINGEN ONDERWIJS NIEUWS ONTSTAAN CONTACT

Nieuws


Afbeeldingen met een kader zijn klikbaar.
1 april 2022
Nu alle corona maatregelen zijn opgeheven is de collectie weer vrij toegankelijk.
Coronavirus

Oldebroek4045 en omstreken is

OPEN op afspraak          

vanwege de genomen maatregelen i.v.m. het corona-virus gelden de volgende regels
- Hebt u gezondheidsklachten kom dan niet
- Blijf op 1,5 m afstand van elkaar
- Raak geen voorwerpen/vitrines o.i.d. aan

Lichtjes op oorlogsgraven

Oosterwolde

Lichtjes op oorlogsgraven

Elk jaar op kerstavond worden er door heel Nederland en ook daarbuiten lichtjes geplaatst op de graven van de omgekomen militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook in Oosterwolde, Oldebroek en Heerde worden lichtjes geplaatst.

Oosterwolde

Oldebroek

Heerde

Huis aan Huis

Oldebroek4045 en omstreken in Huis aan Huis


Afgelopen week (15 april 2020) mocht ons museum weer publiciteit ontvangen in het Huis aan Huis blad. In een artikel over de bevrijding van Oldebroek stond naast een foto over de bevrijding van Oosterwolde, ook een foto van een Philips Philette radio uit ons museum. Zie blz. 12 en 13 van Huis aan huis Oldebroek Klik hier
Veteranen Heerde

Veteranen uit Heerde bezoeken het museum


Donderdag 13 juni 2019 ontvingen we bezoek van de veteranen uit Heerde. Burgemeester Koops bracht, samen met wat afgevaardigden van de gemeente, met de veteranen uit Heerde een bezoek aan ons museum. De oudste veteraan heeft gediend in Nederlands-Indië.
Spreker Dick Breedijk uit Balkbrug heeft een lezing gehouden over met name de Duitse aanwezigheid op de heide bij Wezep. Daarbij ging het over de opslag van Duitse tanks in Wezep in onderkomens gemaakt op de heide, de mogelijke aanleg van een V1 baan en de neergestorte vliegtuigen op de heide.
TVGelderland Voor het programma "Op weg naar Zomer in Gelderland Wezep"zijn door Omroep Gelderland opnamen gemaakt in en bij onze collectie "Oldebroek en Omstreken 4045". Dit programma is uitgezonden op zondag 5 augustus 2018.
Klik hiernaast op het bord om naar de uitzending te gaan, bij 5.05 minuten begint de uitzending over onze collectie.
Opening museum

Opening Collectie Oldebroek4045 en omstreken

Het is 18 april 2018, niet zomaar een datum, het is 73 jaar geleden dat Oldebroek offcieel is bevrijd. Het is ook de datum waarop onze collectie eindelijk wordt geopend. Burgemeester Bakker van Oldebroek heeft op 18 april 1945 doorgegeven dat Oldebroek op die datum officieel is bevrijd. Op 17 april hebben de Binnenlandse Strijdkrachten de laatste Duitsers die zich ophielden op landgoed IJsselvliedt overmeesterd. De Canadezen en met met hen een eenheid van de Britse Polar Bears kwamen op 19 april 1945 van een aantal zijden Oldebroek binnen. Daar getuigd onder andere een foto met en Canadees op een motor van, deze was van de 48 Highlanders. In Oldebroek reden onder andere een tank een een brencarrier over de Zuiderzeestraatweg. In Wezep kwam zelfs een hele colonne met bevrijders door het dorp.

18 April 2018 was het dan zover, na een paar jaar bouwen en inrichten kon dan eindelijk de openingshandeling worden verricht. Hiervoor was burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek uitgenodigd die welwillend zijn medewerking verleende. Naast een aantal genodigden waren er een aantal leden van de Veluwegroep van de KTR die hun medewerking verleenden door een aantal voertuigen in de straat te zetten. We willen dan ook iedereen hartelijk dankzeggen voor hun medewerking.

We hopen dat dit het begin is van een mooie collectie die wordt gesteund door de inwoners van Oldebroek en omliggende gemeenten. Wellicht dat we op den duur kunnen uitgroeien naar een meer regionale collectie.

Hiernaast en boven een aantal foto's van de opening. Klik hier voor een een filmpje over de opening gemaakt door de LOCO Oldebroek.

Onthulling bord neergestorte P-51 Mustang

Op 3 mei 2017 werd op de hoek Puttensteinsveldweg-Oude Keizersweg een bord onthuld in verband met het neerstorten van een P-51K Mustang op 26 februari 1945.

Het is 26 februari 1945 1st Lt. Charles O'Brien vliegt met zijn P-51 Mustang, bijgenaamd 'Green Eyes', boven Hannover als hij motorproblemen krijgt. Hij escorteert op dat moment bommenwerpers die van een bombardement op Berlijn terugvliegen. Leonard Olsen zijn wingman vliegt met hem terug. Bij de bruggen over de IJssel bij Zwolle wordt hij geraakt door Flak geschut. Hierna gaat het snel en hij moet een noodlanding maken en dat gebeurd op akkerland op de kruising van de Puttensteinsveldweg en de Oude Keizersweg in Wezep. Het is dan 14.55 uur.
Olson probeert een landing te maken zodat hij O'Brien kan oppikken, hij komt ongeveer twee kilometer zuidelijker terecht. Zij vliegtuig crashed en Olson raakt gewond.
Beide piloten worden door de Duitsers gevangen genomen. Hierna weet O'Brien te ontsnappen uit de trein, maar breekt daarbij zijn been. Later ontsnapt hij opnieuw, maar wordt op ongeveer 90 kilometer achter de Duitse linies gedood.
Na de oorlog wordt O'Brien herbegraven op nationale begraafplaats Arlington in de US. Olson overleeft de oorlog. Hij kon het verhaal later vetellen zoals het in het boek van Garry Fry is opgenomen.
(Gegevens zijn mede ontleend aan het boek van Dick Breedijk 'Wie herdenken we in en om Oldebroek' en het Internet.)

Op 30 januari 2016 is het het boek van Dick Breedijk, "Wie herdenken we in en om Oldebroek?", verschenen.
De bijeenkomst voor de uitreiking van het eerste exemplaar vond plaats in de Schutstal van Boerderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek.


Na inleidende woorden van Albert Steert, voorzitter van Oudheidkundige Verenging De Broeklanden en Dirk Jan Grootkarzijn van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek, was het woord aan Dick Breedijk.

Het eerste exemplaar van het boek is door Dick Breedijk overhandigd aan burgemeester A. Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek. Hierna sprak burgemeester Hoogendoorn de aanwezigen toe. Door Jan van 't Hof werd nog een videoboodschap van Gail Hanekom, dochter van Alan Michael Murphy, getoond en was er rechtstreeks contact met Andy Webb, neef van James Alfred Price. Uit de reacties van beide personen bleek de dankbaarheid voor al het werk dat er was verricht voor het uitbrengen van het boek en de herdenking aan de overleden vliegers. Aan het eind van de bijeenkomst werd aan Jan van 't Hof, die ook heel veel werk heeft verzet voor het bijeenbrengen van gegevens voor het boek, het tweede exemplaar aangeboden.

Wilt u een digitaal exemplaar van het boek, neemt u dan contact op met Dick Breedijk
Klik hier
"Oldebroek4045 en omstreken" in het nieuws.
In het blad Veluweland.nl van woensdag (3 juni 2015) stond dit artikel.

Contact

Email
Stuur een email
Telefoon
06 - 125 50 415
Adres
Hortensiastraat 7, 8091 VB Wezep
© Copyright Oldebroek4045