Nieuws  

Home  Doel  Schenkingen en aanwinsten  Monumenten  Contact  Links

Lichtjes op oorlogsgraven

Zoals gebruikelijk hebben we op 24 december weer lichtjes geplaatst op de oorlogsgraven. Dit keer in Heerde(1,2) en Oldebroek(3,4,5).

   


 
Veteranen uit Heerde bezoeken het museum.

Donderdag 13 juni ontvingen we bezoek van de veteranen uit Heerde.
Burgemeester Koops bracht, samen met wat afgevaardigden van de gemeente, met de veteranen uit Heerde
een bezoek aan ons museum. De oudste veteraan heeft gediend in Nederlands-Indië.

Spreker Dick Breedijk uit Balkbrug heeft een lezing gehouden over met name de Duitse aanwezigheid op de
heide bij Wezep. Daarbij ging het over de opslag van Duitse tanks in Wezep in onderkomens gemaakt
op de heide, de mogelijke aanleg van een V1 baan en de neergestorte vliegtuigen op de heide.

Op 24 december 2018, was het weer zover, met de hulp van een paar vrijwilligers hebben we op de begraafplaatsen
in Heerde, Oosterwolde en Oldebroek weer lichtjes bij de oorlogsgraven geplaatst, "Opdat wij niet vergeten...".

Dit jaar zijn er op minstens 331 begraafplaatsen op kerstavond lichtjes bij de gevallen soldaten geplaatst.
Meer informatie is te vinden  op https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com

In deze regio worden nu alleen nog in Hattem (1 graf) en Wapenveld (4 graven) geen kaarsjes geplaatst.
Het zou fijn zijn dat daar volgend jaar ook een vrijwilliger voor zou zijn.Heerde
 

Oosterwolde
 Oldebroek


 

Voor het programma "Op weg naar Zomer in Gelderland Wezep"zijn door Omroep Gelderland opnamen gemaakt in en bij onze collectie "Oldebroek en Omstreken 4045".

Dit programma is uitgezonden op zondag 5 augustus 2018.

Klik hiernaast op het bord om naar de uitzending te gaan, bij 5.05 minuten begint de uitzending over onze collectie.
Het is 18 april 2018, niet zomaar een datum, het is 73 jaar geleden dat Oldebroek offcieel is bevrijd. Het is ook de datum waarop onze collectie eindelijk wordt geopend.

Burgemeester Bakker van Oldebroek heeft op 18 april 1945 doorgegeven dat Oldebroek op die datum officieel is bevrijd. Op 17 april hebben de Binnenlandse Strijdkrachten de laatste Duitsers die zich ophielden op landgoed IJsselvliedt overmeesterd. De Canadezen en met met hen een eenheid van de Britse Polar Bears kwamen op 19 april 1945 van een aantal zijden Oldebroek binnen. Daar getuigd onder andere een foto met en Canadees op een motor van, deze was van de 48 Highlanders. In Oldebroek reden onder andere een tank een een brencarrier over de Zuiderzeestraatweg. In Wezep kwam zelfs een hele colonne met bevrijders door het dorp.

18 April 2018 was het dan zover, na een paar jaar bouwen en inrichten kon dan eindelijk de openingshandeling worden verricht. Hiervoor was burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek uitgenodigd die welwillend zijn medewerking verleende. Naast een aantal genodigden waren er een aantal leden van de Veluwegroep van de KTR die hun medewerking verleenden door een aantal voertuigen in de straat te zetten.
We willen dan ook iedereen hartelijk dankzeggen voor hun medewerking.

We hopen dat dit het begin is van een mooie collectie die wordt gesteund door de inwoners van Oldebroek en omliggende gemeenten. Wellicht dat we op den duur kunnen uitgroeien naar een meer regionale collectie.

Hiernaast een aantal foto's en een filmpje over de opening gemaakt door Hans Birnie.

  
  
  
   


Link naar film over de opening van de collectie.


Onthulling bord neergestorte P-51 Mustang

Vandaag 3 mei 2017 werd op de hoek Puttensteinsveldweg-Oude Keizersweg een bord onthuld in verband met het neerstorten van een P-51K Mustang op 26 februari 1945.

Het is 26 februari 1945 1st Lt. Charles O'Brien vliegt met zijn P-51 Mustang, bijgenaamd 'Green Eyes', boven Hannover als hij motorproblemen krijgt. Hij escorteert op dat moment bommenwerpers die van een bombardement op Berlijn terugvliegen.
Leonard Olsen zijn wingman vliegt met hem terug. Bij de bruggen over de IJssel bij Zwolle wordt hij geraakt door Flak geschut. Hierna gaat het snel en hij moet een noodlanding maken en dat gebeurd op akkerland op de kruising van de Puttensteinsveldweg en de Oude Keizersweg in Wezep. Het is dan 14.55 uur.

Olson probeert een landing te maken zodat hij O'Brien kan oppikken, hij komt ongeveer twee kilometer zuidelijker terecht. Zij vliegtuig crashed en Olson raakt gewond.

Beide piloten worden door de Duitsers gevangen genomen. Hierna weet O'Brien te ontsnappen uit de trein, maar breekt daarbij zijn been. Later ontsnapt hij opnieuw, maar wordt op ongeveer 90 kilometer achter de Duitse linies gedood.

Na de oorlog wordt O'Brien herbegraven op nationale begraafplaats Arlington in de US. Olson overleeft de oorlog. Hij kon het verhaal later vetellen zoals het in het boek van Garry Fry is opgenomen.

(Gegevens zijn mede ontleend aan het boek van Dick Breedijk 'Wie herdenken we in en om Oldebroek' en het Internet.)

   
 
Inmiddels is het 28 april geworden. Het dak zit er nu volledig op. Binnenin is het schilderwerk bijna klaar en zijn we verder gegaan met het aanbrengen van de stroomvoorziening en verlichting.    
Het is 14 januari 2017, inmiddels zit de eerste laag van het dak erop. Zodra het een aantal dagen achter elkaar goed weer is komen de dakpanplaten erop.
Binnenin zijn we begonnen met het aanbrengen van de zolder en het aanleggen van de verlichting.
 
Intussen is al een heel eind van de bouw gereed. We hopen dat binnen een paar weken alle muren staan zodat het dak erop kan. Is ook nodig want het winterweer komt eraan.

  


De bouw van de ruimte waar straks de spullen komen te staan is gestart.
Binnenkort wordt begonnen met de metselen van de muren.
Vandaag, 30 januari 2015, was het dan zover het boek van Dick Breedijk, "Wie herdenken we in en om Oldebroek?", is verschenen. De bijeenkomst voor de uitreiking van het eerste exemplaar vond plaats in de Schutstal van Boerderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek.

Na inleidende woorden van Albert Steert, voorzitter van Oudheidkundige Verenging De Broeklanden en Dirk Jan Grootkarzijn van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek, was het woord aan Dick Breedijk.

Het eerste exemplaar van het boek is door Dick Breedijk overhandigd aan burgemeester A. Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek.
Hierna sprak burgemeester Hoogendoorn de aanwezigen toe.

Door Jan van 't Hof werd nog een videoboodschap van Gail Hanekom, dochter van Alan Michael Murphy, getoond en was er rechtstreeks contact met Andy Webb, neef van James Alfred Price. Uit de reacties van beide personen bleek de dankbaarheid voor al het werk dat er was verricht voor het uitbrengen van het boek en de herdenking aan de overleden vliegers.

Aan het eind van de bijeenkomst werd aan Jan van 't Hof, die ook heel veel werk heeft verzet voor het bijeenbrengen van gegevens voor het boek, het tweede exemplaar aangeboden.

Wilt  u een exemplaar van het boek neemt u dan contact op met Oudheidkudige Vereniging De Broeklanden


Albert Steert

Dirk Jan Grootkarzijn met Dick Breedijk

Dick Breedijk met Jan van 't Hof


Burgemeester A. Hoogendoorn
Dick Breedijk
Jan van 't Hof
Albert Steert

Aan mevrouw Breedijk wordt een bloemetje overhandigd.Op 2 december 2015 is in het gedeelte van Oudheidkundige Vereniging De Broeklanden, in Museumboerderij Oldebroek, een vitrine ingericht.

In de vitrine staan een aantal Nederlandse en Engelse items.

Zie voor de locatie en openingstijden de site van Boerderijmuseum Oldebroek.

Contact met de Oudheidkundige Vereniging De Broeklanden.

In de week van 1 juni is er met de bestuurleden Albert
Steert en Helmig Kragt een gesprek geweest over het gezamenlijke doel: "de geschiedenis van Oldebroek niet vergeten".
In het gesprek is de wens uitgesproken om ons gezamenlijk in te zetten voor het behoud van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in
Oldebroek.
 

"Oldebroek4045 en omstreken" in het nieuws.

In het blad Veluweland.nl van woensdag (3 juni 2015) stond  het volgende artikel.

In het april nummer van "Uut 't Oldebroek" heeft een oproep gestaan voor het aandragen van items voor de verzameling van Oldebroek4045 en omstreken.
 De Polar Bear was het logo van de 49e (West Riding) Infanteriedivisie, die samen met de Canadezen de o.a. gedeelten van de Veluwe en Kampen bevrijden.


Monument op het Meidoornpassage in Wezep.
 
Nu de plannen voor de verbouw van het winkelcentrum in Wezep vorderen, dient er ook nagedacht te worden over de verplaatsing van het herinneringsmonument aan de Meidoornpassage in Wezep.

Laten we hopen dat dit monument een prominente plaats in het centrum krijgt, zodat de herinnering aan hen die hun leven gaven voor ons vaderland levend blijft.